MENJAGA pemakanan yang sihat dalam kehidupan seharian sememangnya penting sepanjang hidup malah, ia lebih perlu diberikan lebih perhatian ketika individu itu mengandung.
Ini kerana pemakanan yang seimbang boleh membantu bayi dalam kandungan untuk membesar dengan sihat, berkembang elok, dan dapat berat badan yang sepatutnya.
Ibu hamil memerlukan kalori tambahan lebih daripada keperluan harian sebelum hamil.
Secara amnya, makanan untuk ibu mengandung perlu mempunyai makanan yang tinggi kandungan kalsium, zat besi, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D dan asid folik.
Memetik laman web UNICEF Parenting, pemakanan yang sihat untuk ibu hamil bermaksud, makan pelbagai jenis makanan berkhasiat dari setiap kumpulan makanan.
Bagi memastikan ibu hamil dan bayi yang dikandungnya sihat, berikut beberapa panduan serta pengambilan makanan yang tidak boleh diabaikan ibu hamil.
Buah-buahan
Buah segar, sejuk beku atau yang dikeringkan semua baik untuk ibu hamil. Apabila makan, cuba pastikan separuh pinggan penuh dengan buah dan sayur.
Sayur-sayuran
Boleh makan sayur mentah, dalam tin, sejuk beku atau kering. Untuk salad, pilih sayur berdaun hijau gelap kerana lagi berkhasiat. Sama seperti buah, cuba pastikan separuh pinggan ada sayur dan buah.
Bijirin
Ketika makan, cuba pastikan separuh daripada bijirin yang kita ambil adalah bijirin penuh (whole grain). Ini bijirin yang tidak diproses sepenuhnya. Contohnya macam oat, barli, quinoa, beras perang, dan bulgur.
Protein
Penting untuk ambil pelbagai jenis protein setiap hari. Daging, ayam, telur, kekacang, kacang pis, dan biji-bijian semuanya sumber protein yang bagus.
Tenusu
Jika ambil produk tenusu, pastikan yang dipasteur. Susu, keju dan yogurt asli antara pilihan yang baik.
Minyak dan lemak
Cuba kurangkan lemak yang pejal, contohnya lemak daripada haiwan seperti lemak itik. Lemak yang lebih sihat boleh didapati daripada makanan macam ikan berlemak, avokado, dan kacang. Minyak yang sihat biasanya datang daripada tumbuhan, termasuk minyak zaitun dan minyak canola. - AGENSI
|