View: 35605|Reply: 5
|
[Tempatan]
Resepi 40 tahun, sambal budu durian dikomersilkan
[Copy link]
|
|
Resepi 40 tahun, sambal budu durian dikomersilkan
Oleh Siti Rohana Idris - Februari 19, 2025 @ 4:23pm
Ibnu Sina Osman, bersama isteri, Che Norhafiza Che Razali, menunjuk sambal budu durian dibuat secara tradisional keluarannya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Bunut Payong, di sini. - Foto NSTP/NIK ABDULLAH NIK OMAR.
KOTA BHARU: Enggan membiarkan resepi yang dihasilkan ibu sejak 40 tahun lalu hanya menjadi santapan semata-mata, sambal budu durian akhirnya dikomersilkan.
Penghasilan sambal budu durian yang diusahakan Ibnu Sina Osman, 40 bersama isteri, Che Norhafiza Che Razali, 36, dibuat secara tradisional tanpa sebarang mesin menjadikan resepi turun temurun itu tiada beza seperti yang diwarisi.
Menurut Ibnu Sina, sambal budu durian yang dihasilkannya secara serius sejak tujuh tahun lalu selepas ibunya, Che Hawa @ Asma Ali, 74, diserang strok dan sebelum mengambil keputusan untuk dikomersilkan dalam pasaran tempatan.
"Pada awal pembuatan oleh ibu, sambal budu durian tidak dihasilkan untuk jualan sebaliknya makan sendiri selain jamuan sanak saudara.
"Selepas mendapat pujian dari ramai yang mencuba, ibu mula menghasilkannya untuk jualan secara kecil-kecilan sebelum saya mengambil alih sejak 2018 lalu dan dikomersilkan," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Bunut Payong, di sini.
Ibnu Sina berkata, meskipun ramuan sambal budu durian agak ringkas iaitu budu, ikan rebus, isi durian, cili, gula, garam serta limau kasturi, percubaan untuk menghasilkannya dibuat berulang kali bagi memastikan rasa sambal itu menepati selera ibunya.
Katanya lagi, penghasilan sambal budu durian dibuat tiga kali seminggu dan sebanyak 150 botol dihasilkan untuk setiap pengeluaran.
"Boleh dikatakan kebanyakan ramuannya dihasilkan secara 'homemade' termasuk budu yang dimasak terlebih dahulu serta ikan yang direbus dan dicarik malah semua kerja itu dilakukan oleh kami berdua bersama dua lagi pekerja.
"Penghasilan sambal budu durian tidak mengambil masa yang lama iaitu sekitar 45 minit sehingga satu jam bergantung kepada kuantiti bahan serta tempoh adunan menjadi sebati," katanya.
Ibnu Sina berkata, dia tidak berdepan dengan stok durian terputus kerana bekalan sentiasa diperoleh dari Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) sama ada secara biji atau yang sudah diproses menjadi isi durian.
Beliau memakmulkan FAMA turut memberikan bantuan teknik pembungkusan sehingga menjadikan pasaran sambal budu duriannya semakin meluas sehingga ke beberapa negeri lain.
"Sebelum ini saya sudah mencuba pelbagai cara pembungkusan namun gagal sehingga ada kejadian botol pecah disebabkan gas yang terhasil daripada isi durian meruap ketika dibungkus.
"Selepas menghadiri pelbagai kursus akhirnya teknik yang tepat diperoleh dan kini produk sambal budu durian ini sudah mampu dipos sehingga ke beberapa negeri lain," katanya yang menjual sambal itu pada harga RM13 sebotol.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sambey budu poyok ?
Nama kampung nye |
|
|
|
|
|
|
|
Patut bagi option tambah lagi satu ingredient as add on...
Belacan
Cencalok
Pekasam
Air rendaman setokin
Pilih!
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalau makan ni, boleh tumbuh jerawat x?  |
|
|
|
|
|
|
| |
|