View: 2436|Reply: 57
|
[Jenayah]
"Kalau Ikutkan Level Nasi Bajet Je" - Berasal Dari Indon, Harga Nasi Ayam Gepuk Mencecah Sampai RM13 Bila Masuk Malaysia!
[Copy link]
|
|
Nasi Ayam Gepuk merupakan salah satu bisnes makanan yang selalu ‘full house‘ dengan kehadiran para pelanggan di Malaysia.
Berasal dari Indonesia, nasi itu popular di negara ini atas beberapa sebab yang menarik dan berkait rapat dengan cita rasa tempatan serta trend makanan semasa.
Nasi itu juga cukup sinonim sebagai ‘nasi bajet’ yang mampu dibeli oleh sesiapa sahaja. Harga sepinggan cumalah IDR10,000–20,000 (kira-kira RM3–RM6 sahaja).
Bagaimanapun perkara itu menjadi sebaliknya apabila dijual di Malaysia. Kebanyakkannya dijual bermula pada harga RM10 dan ke atas.
Perkara itu menyebabkan ada netizen mempersoalkan kadar harga sepinggan nasi berkenaan.
Netizen tampil berkongsi antara sebab-sebab harga nasi itu dijual lebih RM10 di Malaysia.
Ada menyatakan oleh kerana proses-proses untuk mendapatkan bahan-bahan, serta pembuatannya menjadikannya harganya ‘kayangan’.
“Cara masak dia renyah, kena rebus dulu, selepas itu goreng pula. Rempah pun macam-macam. Kobis hangus lama kena goreng, cili api pula kne import dari Indonesia,” kata seorang netizen.
Menurut seorang warganet lain, antara sebab lain adalah penggunaan kacang gajus pada sambalnya.
“Kalau yang guna kacang gajus, memang patut mahal. Dah try buat sendiri. Beli kacang gajus RM10. Bila lenyek-lenyek buat sambal dapat sikit saja,”
Seorang lelaki mengakui kos pembuatan sambalnya agak tinggi, ini berdasarkan pengalaman isterinya meniaga makanan tersebut
“Isteri saya dulu meniaga Nasi Ayam Gepuk. Jawapan dia sebab cili dengan kacang gajus sangat mahal. Memang resepi asal dia ada kacang gajus. Dia akan kisar sekali dengan cili padi sampai jadi sambal.
“Biasa kalau sambalnya pedas, sebab jumlah gajus sikit saja guna. Tapi kalau tak pedas, lagi banyak gajus digunakan untuk neutralkan rasa pedas cili,” jelasnya.
Dalam pada itu warganet menyatakan para pelanggan juga tidak boleh lupakan kos operasi yang tinggi turut menyebabkan Nasi Ayam Gepuk di Malaysia berharga ‘kayangan’. |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
indon pakat lenjan rega mahal dari nasik padang, nasi penyet, gepok segala mak nenek makanan konoha semakin diminati org Malaysia sebab apa? sebab byk dah dari keturunan indon asimilasi dalam masyarakat melayu. sorry aku nk support..sekli dua adelah dari aku bagi diorg sedap2 makan hasil belebih2 baik aku makan seafood sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
tengok portion ayam nya ler.
potong 4 lain harga
potong 8 lain harga |
|
|
|
|
|
|
|
tak minat ayam gepuk seangkatan.. nk kata rumit nak buat, lagi renyah orang yg buat nasi campur tu. lg kene pikir byk jenis lauk. yg ni boleh focus satu dua benda je.. |
|
|
|
|
|
|
|
lama dah aku tinggalkan nasi overpriced ini
nasi putih+ayam goreng+ulam+sambal kat kedai nasi campur
baru berapa ringgit sahaja
Jadilah pembeli yang bijak wahai sedaghe |
|
|
|
|
|
|
|
Ni pesen streetfud hotteok tu la.
Kt korea jajan budak2 sekolah aje beli tepi jln, jual kt mesia sampai 15-17 hinggit seketul.
Takat nk beli wat rase2 pon xkoserrr. |
|
|
|
|
|
|
|
kadang-kadang jelar craving top global ni, especially kalau shopeefood ada bagi baucer
nak gi rimas, ramai orang kat kedai |
|
|
|
|
|
|
|
Mmg bodoh le sape yg support kedai yg jual overpriced ni...ni masakan org malas sebenarnya |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by ninja boy at 26-5-2025 10:51 AM
Duduk Malaysia kedai makan jual mknn Indonesia what the hell kalau tomyam masih boleh terima, ini lambakan indon kawen malaysian anak keturunan indon pati indon kawen bangla etc, lagi kalau foodcourt hire bangla jadi tukang2 kedai, ayam bekas org gigit2 dibubuh jual kasi repair balut tepung asal boleh jual, lagi store keeper org bangla langsung barang subsidi minyak gula tepung beras kasi simpan utk wargasing, itula kalau kerja bawah2 di kontrol wargasing |
|
|
|
|
|
|
|
favourite ni..mkn everyday pun xpe hehe..hbs rosak diet..
smlm pun mkn ns ayamm gepuk tp biasa je pun |
|
|
|
|
|
|
|
Hehe..mknan nusantara i x kisah mkn..sedap pun e sedap...mkn korea..ni buat naik darah..dahlah x zedap kat tekak i..mahal nak mampus lak tu..sejak x beli mkn korea ni..berlebih2 lak duit mkn..haha |
|
|
|
|
|
|
|
I suka nasi ayam gepuk... favourite mesti carik
Yang ada kobis goreng tu sedap berbaloi |
|
|
|
|
|
|
|
sedap tapi setuju kualiti mcm nasi ayam penyet je..
yg kureng tu sbb guna byk minyak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Bakso pun dah harga rm10 ye, pakai suhun je pun lepas tu letak pentol kecik tu 5 biji.. Kuah sup kosong, hiris kubis.. Kayaaaa |
|
|
|
|
|
|
|
Ske top global.. tp sbb diet xleh mkn slalu..  |
|
|
|
|
|
|
|
Orang yang nak makan pun sempat fikir politik support atau boikot tu either hipokrit atau plain stupid. Nak isi perut sendiri kot, suka beli ja lah, tak suka tak payah. Susah sangat ka?
|
|
|
|
|
|
|
| |
|